Studiecentrum  Een Cursus in Wonderen  BelgiĆ«

Principe 21

 

Wonderen zijn de natuurlijke tekenen van vergeving.

Door wonderen aanvaard je Gods vergeving door die naar anderen uit te breiden.

 

Dit is de eerste verklaring van de Cursus over vergeving. Zoals ik in het begin al zei: God vergeeft niet. Wanneer Een cursus in wonderen spreekt over de vergeving van God, spreekt hij in werkelijkheid over de Liefde van God.

Vraag: Ik dacht dat wonderen vergeving zijn.

Antwoord: Dat zijn ze ook. Daarom zei ik dat het allemaal hetzelfde is: wonder, vergeving, genezing, Verzoening. Het zijn alleen maar verschillende woorden waarmee hetzelfde proces wordt beschreven. Er is een hele lijst van woorden die in feite allemaal op hetzelfde neerkomen: visie, de werkelijke wereld, het heilig ogenblik, de heilige relatie, redding, verlossing, correctie, het gelaat van Christus, de visie van Christus, ware waarneming... allemaal woorden die de diverse aspecten van hetzelfde proces weerspiegelen.

Vergeving wordt door de Cursus gedefinieerd als het vergeven van je broeder voor wat hij niet heeft gedaan (T17.III.1:5; WdII.1.1:1). Met andere woorden: vergeving is het besef dat jou niets is aangedaan, dat je alles jezelf aandoet. Het wonder verandert de aanval en de haat van het ego in de Liefde van de Heilige Geest. Op die manier wordt het de uitbreiding van Gods Liefde in ons en via ons in anderen. Dat bedoelt de Cursus met vergeving. Het is een voorbeeld van de tekst die ik bij het vorige principe citeerde, waarin Jezus zegt dat we, door te demonstreren dat hij in ons leeft, demonstreren dat hij niet tevergeefs gestorven is. En dat betekent dat we leven volgens dezelfde principes van vergeving als hij. Hoe meer we doen wat hij zegt, des te meer we zullen begrijpen wat hij onderwijst en des te dichter we bij hem komen. Datzelfde geldt voor de Cursus. Hoe meer we de lessen in het ongedaan maken van schuld door vergeving in praktijk brengen, des te meer we in staat zijn om te begrijpen wat het Tekstboek zegt. En hoe meer we begrijpen, des te gemakkelijker het uiteraard wordt om het onderwijs van de Cursus in ons dagelijks leven toe te passen. Het is een wederkerig proces.

Het  Studiecentrum ECIW BelgiĆ«  wil de student behulpzaam zijn bij het doen van de werkboeklessen.